Vi erbjuder våra kunder ett stort utbud av färska produkter. En effektiv logistik i ett unikt samarbete med Postnord AB gör att våra leveranser från hav till kund kan ske snabbt och smidigt.

Vi har många års erfarenhet gällande import av färsk fisk från Norge där vi sköter all tullhantering och annat administrativt arbete. På den svenska marknaden samarbetar vi bl.a. med Svensk Fjällröding.

 

Ur vårt färskvarusortiment kan vi erbjuda allt från norsk odlad lax och svensk odlad fjällröding till atlantiska vitfiskar som torsk, kolja, sej, hälleflundra och marulk. Men även andra färska Seafood produkter som exempelvis musslor, rom och krabba.

 

Laxfilé


- efter våra kunders önskemål

I vår egen anläggning i Gävle produceras Laxfilé från färsk odlad norsk lax (Salmo Salar). Vi skär laxfilén helt efter kundens önskemål. Här produceras även vakuumförpackade skinn- och benfria portionsbitar, de så kallade "Dragspelen", en storsäljare inom detaljhandeln.

Vi producerar i huvudsak C-trim eftersom det idag är den mest efterfrågade trimgraden av laxfilé på den svenska marknaden. Vi kan dock erbjuda våra kunder laxfilé i samtliga trimgrader listade nedan.

Laxfilé A-trim

Storlekar: 1,1-1,5 kg, 1,5-1,9 kg, 1,9-2,3 kg, 2,3-2,7 kg
Utfall: Ca 75% från hel urtagen fisk
Behandlingsgrad: Ryggrad och bukben bortskuret

 

Laxfilé B-trim

Storlekar: 1,0-1,4 kg, 1,4-1,7 kg, 1,7-2,1 kg, 2,1-2,5 kg
Utfall: Ca 71% från hel urtagen fisk
Behandlingsgrad: Krage, ryggrad och bukben bortskuret

 

Laxfilé C-trim

Storlekar: 1,0-1,4 kg, 1,4-1,7 kg, 1,7-2,1 kg, 2,1-2,5 kg
Utfall: Ca 68% från hel urtagen fisk
Behandlingsgrad: Krage, ryggrad och bukben bortskuret samt pinben dragna

 

Laxfilé D-trim

Storlekar: 1,0-1,4 kg, 1,4-1,7 kg, 1,7-2,1 kg, 2,1-2,5 kg
Utfall: Ca 66% från hel urtagen fisk
Behandlingsgrad: Krage, ryggrad och bukben bortskuret samt pinben dragna

 

Laxfilé E-trim

Storlekar: 0,5-1,0 kg, 1,0-1,5 kg
Utfall: Ca 55% från hel urtagen fisk
Behandlingsgrad: Krage, ryggrad, bukben och skinn bortskuret samt pinben dragna

 

Fjällröding

- Sveriges i särklass bästa fisk!

Några mil väster om Östersund ligger Svensk Fjällröding AB, en nära samarbetspartner till oss som under många år försett oss med sin odlade fjällröding (Salvelinus alpinus).

Vi vill påstå att fjällrödingen från Landön är Sveriges i särklass bästa fisk.

 

Atlantisk vitfisk


Norska Trondheim är något av en uppsamlingsplats för atlantisk vildfisk som transporteras vidare till Oslo för export mot Europa och övriga världen.

På vägen från laxodlingarna i de norska fjordarna styr vi våra laxbilar förbi Trondheim där vi kompletterar med våra kunders beställningar av atlantiska vitfiskar. Tungviktarna är Torsk, Kolja och Sej samt exklusivare fiskar som Hälleflundra och Marulk.

Torsk

- en naturlig del av kosthållningen

Torsken (Gadus morhua) som kan väga upp till 50 kg och bli 180 cm lång, ansågs förr i tiden som en fattigmans fisk. Torsken har i alla tider varit en naturlig del av kosthållningen i Europa.

Merparten av den torsk som säljs i Sverige kommer från Norge och från de stora och väl förvaltade bestånden i Barents hav. TorskFisket i Barents hav bedrivs enligt de råd som det Internationella havsforskningsinstitutet ICES ger. I januari 2009 beslöt WWF att flytta torsken från Barents hav från "gult" till "grönt" i sin fiskeguide.

Konsistensen är en av de största fördelarna med färsk torsk. Med ett delikat fast kött kommer den väl till sin rätt oavsett om man kokar, steker eller ungsbakar torsken.

Under de senaste åren har torsken blivit en av de fiskar som ökat mest i populäritet i världens kök. Smaken är mild och passar tillsammans med de flesta ingredienser som används i modern och traditionell matlagning.

Torsken är en av våra magraste fiskar, eftersom den lagrar överflödigt fett i levern istället för i muskulaturen. Hälsomedvetna konsumenter betraktar torsk som mycket sund mat. Den utgör en utmärkt protein-, vitamin- och mineralkälla. Omega-3 fettsyrorna som finns naturligt i torsk anses vara bra för hälsan.

 

Kolja

Koljan (Melanogrammus aeglefinus) tillhör torskfamiljen och fiskas i nordostatlanten (FAO 27). Den kan väga upp till 19 kg och bli 110 cm lång.Kolja

Arten håller sig gärna nära botten på djupt vatten, ned till 300 meter och trivs bäst på flata bottnar av sand, lera och grus. Den livnär sig på små bottendjur, bläckfisk och fisk. Mycket tyder på att den vandrar mot större djup om vintern och tillbaka till grundare vatten om sommaren.

Fisken leker under januari-maj. Ynglen driver med havsströmmarna och söker sig mot botten när de är 8-11cm långa.

Koljan är smakmässigt mycket lik torsken och de flesta tillagningsmetoderna passar. Köttet är fast och har en lätt skaldjurssmak. Kolja ses liksom de flesta torskfiskarna som en hälsosam fisk.

 

Sej

- en god matfisk med stora variationsmöjligheter

Sej (Pollachius virens) är en kraftig, spolformad fisk inom torskfamiljen som liknar sina släktingar förutom att den saknar skäggtöm. Den har en framskjutande underkäke, stjärtfenan är kluven och färgen är grön till grönsvart på ryggen och silvervit på sidor och buk.Sej

Sejen kan väga 15 kg och bli 120 cm lång. Vanlig storlek i våra svenska vatten är mellan 1-3 kg. Sejen är allmän i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Den är mindre vanlig i Öresund och i Östersjön förekommer den nästan inte alls.

Sej är en utpräglad stimfisk som ofta väljer samma vägar som sillstimmen. Den jagar fiskyngel, sill, skarpsill och kräftdjur som filtreras från vattnet med hjälp av gälräfständer som sitter på insidan av gälbågarna. Under sin intensiva jakt kan den få ytan att ”koka”. Sejen vandrar från lekområden i Nordsjön till Skagerrakkusten för att söka föda. Leken sker i februari-maj.

Sejen är en god matfisk med stora variationsmöjligheter. Köttet är grövre än torskens och är därför en fisk som går utmärkt att grilla. Sejen har säsong året om och fångas med garn, krok, trål och snurrevad. Den är också en populär sportfisk.

 

 

Hälleflundra

- en speciell fisk för speciella tillfällen

Hälleflundran (Hippoglossus hippoglossus), som fiskas i Nordostatlanten (FAO 27), är en stark kandidat till titeln världens godaste fisk. Den är inte bara välsmakande, den är också enkel att tillaga. Halibut filletsBenen är lätta att rensa bort, köttet är fast och vitt.

Fisken räknas till de allra finaste matfiskarna och serveras med fördel vid speciella tillfällen. Den är en huvudattraktion på restaurangmenyer runt om i världen!

Hälleflundran har länge varit en uppskattad matfisk. Under katolsk tid sågs den som en helig fisk och var en av få arter som fick förtäras under fastan. Troligtvis var det härifrån vi fick det svenska namnet helgeflundra.

I Norge har den flera gamla namn såsom hellefisk, drottningen och Gudefisk.

 

Marulk
Marulken (Lophius piscatorius) fiskas i Nordostatlanten (FAO 27). Något riktat fiske efter marulk förekommer inte. Arten tas främst som bifångst i trål och garn vid annat fiske.

Marulken kan väga upp till 60 kg och bli 1,7 m lång. Det stora och breda huvudet, med en kolossal mun, utgör nästan hälften av kroppslängden.Marulk De tre första fenstrålarna på ryggfenan är fria och bildar kraftiga ”fiskespön”. På undersidan finns kraftiga bukfenor som gör att fisken lätt kan lyfta sig från underlaget. Färgen på ovansidan är vanligtvis rödbrun, brungrå eller brunsvart och på undersidan kritvit. Helst ligger den dold bland alger eller nedgrävd i lera, sand och dy. Marulken är en dålig simmare och ägnar mesta delen av sin tid till att lurpassa på byten. Den kan sluka byten som är nästan lika stora som den själv.

Marulk säljs liksom havskatt (Stenbit) ofta flådd utan huvud under namnet kotlettfisk. Köttet hos marulken är vitt, sött och fast och jämförs ofta med hummerns.

I Norge har marulken flera namn såsom Ulke och Breiflabb.