• Svenska (SE)
  • English (UK)
lobster.se

lobster.se

  • Hem
  • Om oss
      • Vår Historia
  • Vår affär
      • Vår försäljning
      • Våra koncept
  • Vi tar ansvar
      • Odlad fisk
      • Policy
      • Certifiering
      • Bransch
      • Fångstzoner
  • Sortiment
      • Frysta produkter
      • Färska produkter
  • Kontakt
      • Jobba hos oss

Fångstzoner

I takt med att fisk och skaldjur allt mer betraktats som en ändlig och hotat resurs har ett allt större behov av bättre kunskap om fiskens och skaldjurens fångstplats uppstått. Detta behov bara ökar och blir allt viktigare över tiden i takt med att större kontroll av fisket eftersträvas. Informationen om fångstplats/ursprungsland följer fisken genom alla distributionsled och bygger på FAO:s indelning av jordens hav.

Tre uppgifter är obligatoriska för att fiskvaror ska få säljas:

  • Handelsbeteckning
  • Produktionsmetod (viltfångad eller odlad)
  • Fångstzon för vara fiskad i havet, eller ursprungsland för sötvattensfisk eller odlad vara

Handelsbeteckning

Varje land fastställer de nationella handelsbeteckningar som ska användas för vissa fiskarter och i Sverige gäller den lista som Livsmedelsverket upprättat, och som återfinns i SLV FS 2001:37 (H136). Handelsbeteckning för nya arter fastställs också av Livsmedelsverket efter ansökan eller anmälan från branschen eller enskilt företag. För fisk som säljs i Sverige ska den svenska beteckningen användas medan det vetenskapliga (latinska) är frivilligt att ange vid försäljning i konsumentledet, men det ska finnas med i märkning eller handelsdokument i tidigare led.

Produktionsmetod

Här anges om fisken är fiskad i havet, i sötvatten, eller om den är odlad. Följande nomenklatur ska användas enligt förordning 2065/2001:

  • fiskad
  • fiskad i sötvatten
  • odlad

Fångstzon/Ursprungsland

Fångstzon/Ursprungsland För havsfångad fisk är det obligatoriskt att ange platsen för fångsten med användandet av de fångstzoner som är listade i bilagan till Kommissionens förordning med ursprungsmärkning (EG 2065/2001). Närmare uppgift om ursprung utöver fastställda fångstzoner får lämnas frivilligt. Fångstzonen ska anges med sitt svenska namn (inte FAO-område) för att kunna förstås av konsumenten. Oftast anges båda uppgifterna.

Fångstzoner med definitioner

FAO nr Område

21 Nordvästatlanten

27 Nordostatlanten

27.IIId Östersjön

31 Västra mellersta Atlanten

34 Östra mellersta Atlanten

41 Sydvästra Atlanten

47 Sydöstra Atlanten

37.1, 37.2, 37.3 Medelhavet

37.4 Svarta Havet

51 och 57 Indiska Oceanen

61, 67, 71, 77, 81, 87 Stilla Havet

48, 58, 88 Antarktis

Gränserna är klart definierade och gränsen mellan fångstzon 27 och 27 IIId Östersjön definieras enligt följande: En linje från Falsterbo fyr på Sveriges sydvästra kust över södra inloppet till Öresund till Stevns fyr på Själland; sedan längs Själlands sydöstra kust; sedan över Storströmmens östra inlopp; sedan längs Fasters östra kust till Gedser Odde; sedan ner till Darsser Ort på Tysklands kust.

För sötvattensfångad och odlad fisk ska anges ursprungsland i stället för fångszon. För vattenbruksprodukter anges det land där produkten genom sitt slutliga utvecklingsskede. Om uppfödningen ägt rum i flera länder, får dess övriga länder också anges i märkningen, om det medlemsland där produkten säljs medger det. Det är tillåtet att ange ett mer precist fångstområde eller geografiskt område (t.ex. odlad röding från Jämtland, torsk fiskad i Nordsjön). För mer information, gå in på www.svenskfisk.se eller Livsmedelsverket, www.slv.se

Sök


Kontakta oss

Lobster Seafood Sweden AB
Transportvägen 9 
117 43 Stockholm

Telefon: 08-444 34 80
E-mail: info@lobster.se

Meny

  • Hem
  • Om oss
  • Vår affär
  • Vi tar ansvar
  • Sortiment
  • Kontakt
© 2021 lobster.se Privacy Policy
Login with Facebook
Login with Google +
Forgot your username?
Forgot your password?